Volám sa Alexander Lilge a som zakladateľom a majiteľom rastúcej stredoslovenskej pražiarne Pureway v Martine. V článku vám priblížim niečo z našej histórie, objasním prítomnosť a ukážem vízie našej neustále učiacej sa pražiarne.
Možno sa pýtate, ako vyzerajú také začiatky slovenskej pražiarne? Nuž, často nepredvídateľné a plné prekážok. Pred založením našej pražiarne som sa dlho pohyboval v oblasti kávy, avšak samotná história pražiarne sa začala písať v roku 2014. Rozhodnutie vytvoriť si vlastnú pražiareň padlo vcelku náhle a zlom prišiel, keď náš partner, s ktorým sme v tej dobe ako firma obchodovali, nedodržal svoje sľuby a začal predávať kávu inému odberateľovi na Slovensku. Z tohto plynulo mnoho nezhôd a vzhľadom na to, že si potrpím na kvalite a spravodlivosti, rozhodol som sa, že začnem s pražením sám, nezávisle od ostatných. A tak robím až doteraz, ibaže ešte s väčšou vášňou pre praženie.
Od začiatku som chcel predávať už hotové výrobky, a tak to aj bolo. Mojou prvou myšlienkou bolo dať zákazníkom kvalitnú kávu za cenu bežných káv. K našim začiatkom patrila primárne príprava kávových zmesí pre kaviarne, preto som zozačiatku pripravoval 2 typy zmesí – jedna zmes s pomerom 80% arabica a 20% robusta a druhá zmes 100% arabica.
Ako náš príbeh ďalej pokračoval
Od roku 2014 sa toho zmenilo veľmi veľa. V začiatkoch som proces praženia nemal úplne pod kontrolou a riadil som sa analógovými ukazovateľmi teploty, ktoré som porovnával s časom praženia, aby som zistil, o koľko sa mi zvýši teplota zrna za jednu minútu. Keď som sa naučil bližšie porozumieť procesu praženia, navrhol som si digitálne spracovanie procesu praženia.
Podľa mojich inštrukcií a znalostí, ktoré som časom získal, vznikol jedinečný program, ktorý nám navrhol šikovný programátor. Vďaka nemu teraz na obrazovke počítača presne vidím teplotu zrna a teplotu vzduchu v závislosti na čase vo forme grafu. Viem takto robiť detailné zmeny v procese praženia. Umožňuje mi potom porovnať, aký mala zmena dopad na chuť a arómu kávy. Najlepší graf si potom zvolím ako referenčný a danú kávu potom pražím podľa neho.
Ako je to s našou pražiarňou teraz?
V súčasnosti sa neustále snažíme o to, aby cena kávy nebola premrštená, čo dosahujeme tak, že naraz pražíme väčšie množstvá kávy, a tak vieme nakúpiť základnú surovinu lacnejšie. Musím ale povedať, že boj s lacnými kávami som už dávnejšie vzdal a kvalita je pre mňa kľúčová. Ak má byť vrcholné dielo majstrovské, musia byť ingrediencie vysokej kvality a to niečo stojí. Je to tak trochu vo všetkom, nielen pri káve. No nie?
Keďže kultúra pitia kávy sa u nás značne posunula, zákazníci začínajú vyhľadávať práve tie kvalitnejšie kávy a ten kto chce lacnú kávu, ide do supermarketu. Je však fajn, že už aj tam začínajú zákazníci vyhľadávať kvalitu, hlavne vo väčších mestách. Niektoré väčšie obchody preto kupujú kávu aj od nás ako menšej poctivej pražiarne.
A v čom sme teda odlišní?
Názov Pureway som zvolil preto, že som sa ako pražiar rozhodol ísť čistou cestou. Sú určité veci, čo robiť určite nebudem. Našim cieľom je naďalej pokračovať v ladení finálnych cien káv tak, aby neboli premrštené a zároveň umožniť každému, kto je rovnakým milovníkom kávy ako my, aby si mohol vychutnať kvalitnú šálku kávy z plantáží z celého sveta.
Majiteľ a pražiar PureWay Ing. Alexander Lilge
Viac info na: www.pureway.sk, facebook.com/pureway.sk, instagram.com/pureway.sk