Vášeň je zodpovedná za mnoho bizarností v ľudských osudoch. V našom prípade je to vášeň pre kávu. V túžbe po výnimočnej chuti sme sa od hľadania „tej pravej“, nakupovania a degustovania prepracovali v duchu starého známeho „Kto hľadá, nájde!“ k myšlienke vlastného výberu samotných zelených zŕn a praženia kávy. A dnes máme pod kontrolou každé zrnko – od výberu odrody, nákupu, cez praženie, balenie až po prípravu čerstvej kávy.
Náš koncept je jedinečný tým, že ide o malovýrobu založenú na kvalifikovanej, prevažne ručnej práci, takže v porovnaní s veľkovýrobou je rozdiel hlavne v prístupe ku každému zrnku kávy. Máme pod drobnohľadom všetko, čo vstupuje do pražičky, pražíme personalizovane malé množstvá, pričom celý proces sa začína až po zadaní objednávky. Teda nastavenie parametrov a samotné praženie nie je žiadny štandardne automaticky nastavený proces. Je to o osobnom prístupe ku každému nášmu zákazníkovi a o tom, že kávové zrnká vyberáme a pražíme s nadšením a láskou, nie je to pre nás povinnosť, či práca, ale hlavne radosť … Radosť z tejto očarujúcej alchýmie plnej vôní a chutí je to, v čo veríme, že sa prenáša do každého upraženého zrnka.
Kvalita, čerstvosť a flexibilita sú pre nás základom. Tým, že kávu pražíme v malom, si môžeme dovoliť ponúkať kávu stále čerstvú. Napriek tomu, že väčšina veľkých výrobcov uvádzajú dátum spotreby kávy aj 2 roky a neriešia až tak dátum praženia, pre nás je práve ten dôležitý. Aj preto deklarujeme (a vo všeobecnosti platí), že optimálnu chuť z pražených kávových zŕn dosiahneme medzi 2. a 5. týždňom od praženia (aj keď určite záleží na mnohých faktoroch, ktoré môžu túto dobu ovplyvniť). Každému zákazníkovi ponúkame možnosť vybrať si stupeň praženia podľa vlastných preferencií a to či už z hľadiska spôsobu prípravy kávy, alebo preferovanej výslednej chuti lahodného nápoja. Je potrebné zdôrazniť, že neexistuje univerzálny a dokonalý stupeň praženia kávy, ktorý by chuťovo vyhovoval každému. Hoci to môže vyzerať ako komplikácia, v konečnom dôsledku to je na tom to najkrajšie pre nás, malých pražiarov, a síce možnosť sa “hrať” s kávou a tvoriť stále iný, zaujímavý výsledok. Aktuálne moderná vlna pražiarov sa snaží pražiť svetlo, aby zachovali pôvodné a skutočné chute, ktoré daná káva má, ale to neznamená, že práve toto praženie bude pre každého to “pravé”. A to aj kvôli zvyku z čias minulých, kedy sa “po starom” pražilo výrazne tmavo, pretože veľkokapacitné komerčné pražiarne potrebujú takýmto spôsobom docieliť uniformnosť kávy bez ohľadu na odrodu a kvalitu. Vždy teda záleží na preferenciách konkrétneho zákazníka a v neposlednom rade určite aj na spôsobe prípravy kávy, čo taktiež vo výraznej miere ovplyvňuje samotný výsledok. Rešpektujeme požiadavky znalých kávomilov a zároveň veľmi radi poradíme každému, kto prejaví záujem sa niečo nové o káve, ale aj jej spracovaní a príprave dozvedieť. Na našej stránke zrnco.sk môžete nájsť nielen našu aktuálnu ponuku, ale aj množstvo zaujímavostí zo sveta kávy, ktoré priebežne dopĺňame … Veľmi nás teší, že už aj na Slovensku rastie okruh kávomilov, pre ktorých nie je káva ako káva, ale prikladajú naozaj význam jej pôvodu, spracovaniu, kvalite.
V skratke ZRNCO káva je vždy ekvivalentom pre výhradne výberovú tzv. Specialty coffee, 100% Coffea Arabica, z konkrétneho regiónu, farmy, resp. geografickej oblasti (Single Origin), nemixujeme, neskrývame menej kvalitnú, lacnejšiu kávu medzi zrnkami tej kvalitnejšej.
Väčšinou, keď nie je konkrétna požiadavka od zákazníka, sa prikloníme ku jemne tmavšiemu praženiu City+, resp. Full City, ktoré sa preferuje na prípravu espressa, aby sme hneď na začiatku neodradili vyznávačov instantných, komerčných a miešaných káv s Robustou, ale dali im šancu, aby postupne spoznali, že príjemná jemná kyslosť 100% Arabiky, ktorá postupne prejde do lahodných ovocných tónov a dozneje bez akéhokoľvek nepríjemného pocitu v ústach, je práve to, čo im bude na káve chutiť (a nie len vidina kofeínu). V každom prípade platí pravidlo, že čím tmavšie je káva upražená, tým viac potláčame s kyslosťou aj jej skutočnú chuť a umocňujeme jej jemnú horkosť, chuť samotného praženia.
Aj tu určite platí “sto ľudí, sto chutí” a preto každý by si mal vybrať podľa vlastnej chuti, čo v plnej miere rešpektujeme a presne preto sme tu pre vás my, ZRNCO.
Natália a Ďuro
Viac info aj na: facebook.com/ZRNCO.sk a instagram.com/zrnco_rodinna_praziaren_kavy