Projekt Levanduľa zo Záhoria, resp. myšlienka založiť si akési malé Provensálsko v srdci Záhoria sa stala skutočnosťou v roku 2014, kedy sme na poli pri obci Malé Leváre v rekreačnej oblasti Rudava vysadili prvé sadenice dvoch druhov levandule lekárskej.
Na začiatku sme nemali žiadne biznis zámery, levanduľa bola odjakživa našou vášňou a hobby, chceli sme si vytvoriť príjemné miesto, kde by sme si mohli po práci aktívne oddýchnuť. Vášeň však postupne prerástla do práce na plný úväzok.
Najmä vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa pole rozhodli otvoriť verejnosti, venovať sa levanduli naplno a využiť veľký potenciál tejto rastlinky hlavne na kulinárske a dekoračné účely. V roku 2016 vznikla firma LEVANDULAND. Svoje nápady na produkty sme začali realizovať na profesionálnej úrovni, spolupracovať s lokálnymi výrobcami a dodávateľmi a postupne vznikli a stále vznikajú nové produkty.
Dnes možno naše výrobky nájsť v špecializovaných predajniach a reťazcoch v rámci celého Slovenska, dostupné sú aj na českom trhu. Aktuálnou témou je pre nás aj expandovanie na ruský trh.
Na poli máme zasadených približne 10 tisíc rastliniek vypestovaných z vlastných sadeníc, každoročne pribúdajú nové a starostlivosť o ne je stále náročnejšia. Všetky kvety striháme dva krát do roka ručne.V menšom množstve pestujeme aj lavandin, tzv. hybridnú levanduľu, vhodnú na lisovanie oleja a dekoračné účely.
V portfóliu máme 20 výrobkov – biele a ružové perlivé levanduľové vína, ovocné sirupy a ovocné džemy s levanduľou, grilovacie omáčky, levanduľový likér alebo limonádu. Všetka levanduľa použitá vo výrobkoch je vypestovaná na našom poli, chemicky neošetrovaná a v natur kvalite. Kvalitu produktov chceme mať pod úplnou kontrolou, preto by sme nemohli dovoliť, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu, každý druh a oblasť pestovania je svojimi vlastnosťami veľmi špecifická. Rovnako aj ovocie, s výnimkou pomarančov, odoberáme len od slovenských dodávateľov. Všetky naše produkty vyrábame výlučne z čerstvých kvetov levandule, majú vďaka tomu krásnu špecifickú vôňu, chuť aj farbu.
Vytvoriť kvalitné a poctivé produkty je možné len s vášňou a náročnou a zdĺhavou prácou, ktorá sa nedá ničím nahradiť – zákazníci túto črtu v našich produktoch isto postrehnú.
Počas sezóny, ktorá väčšinou trvá od konca mája do polovice júla majú záujemcovia možnosť rezervovať si na našej webstránke súkromný termín na fotografovanie alebo napr. piknik. K dispozícii máme množstvo krásnych rekvizít v provensálskom štýle. Už niekoľko rokov sa u nás na konci sezóny konajú aj Dni otvorených dverí spojené so samozberom, kedy je pole sprístupnené širokej verejnosti. Návštevníci majú možnosť si podľa našich inštrukcií nazbierať levanduľu, odfotiť sa, dať si malé tematické občerstvenie v podobe levanduľového drinku alebo zmrzliny, posedieť si na lavičkách a vychutnávať atmosféru. Návštevnosť je každý rok okolo 4000 ľudí.
Aktívne pracujeme aj na vytvorení vlastnej kamennej predajne. V dedine, v blízkosti našej levanduľovej farmy, sme kúpili 200-ročnú usadlosť, ktorá ponesie názov Levanduľový dvor 1821. Postupne ju citlivo rekonštruujeme s cieľom zachovať tradičné architektonické prvky tejto oblasti. Bude v nej malá predajňa našich výrobkov, kaviareň, čitáreň, lokálne múzeum a aj ubytovanie pre turistov, ktorí by k nám chceli prísť z väčšej diaľky.
Namáhavou a poctivou prácou sa dlhodobo snažíme vytvoriť jedinečné miesto, odkiaľ putujú kvalitné produkty až na stôl našich zákazníkov. Sme radi, že toto všetko môžeme zdieľať spolu s vami.
Viac info na: www.levanduland.sk, facebook.com/levandulazozahoria, instagram.com/levandula_zo_zahoria