Sme malé mikrovinárstvo rodinného typu. Obrábame vlastné a prenajaté vinohrady, ktoré sú súčasťou Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v RAČI, vinohradnícky hon Cidle II. Vinohradníctvom a výrobou vína sme sa začali zaoberať po prebehnutí reštitúcii a vrátení vinohradov.
Zo začiatku sa o vinohrady starali len rodičia a my sme im sem tam vypomáhali pri ťažších fyzických prácach. Pomaly sa ale naša účasť na prácach stále zväčšovala, až sme od roku 2014 prebrali všetku prácu vo vinici ako aj pri výrobe vína.
Naše motto: „Sila prírody vo víne“
Výrazný zvrat v pestovaní viniča a výrobe vína nastal na začiatku roka 2017 keď sme sa dohodli na prenájme ďalších vinohradov od našich susedov. Naša produkcia výrazne vzrástla, preto sme sa rozhodli, že naše vínko, ktoré sme dorábali doposiaľ iba pre vlastnú spotrebu, našich známych a rodinu, ponúkneme aj iným milovníkom tohto chutného moku.
No a prečo Adams Family? Častá otázka našich zákazníkov. Sme Adamkovci a vďaka menu je to už dlho zaužívaná prezývka, ktorú nám dali naši kamaráti. Sme si vedomí, že to komerčne nie je práve najlepšie meno, ale nechystáme sa expandovať na svetové trhy.
Vzhľadom na to, že nami obrábané vinohrady patria rozlohou k menším, snažíme sa o ne starať čo najekologickejšie. Do práce sa zapája celá naša rodina a všetky práce vo vinohrade si robíme sami. Napríklad pravidelné hnojenie prevádzame len čisto konským hnojom alebo slepačím trusom. Na ničenie buriny nepoužívame herbicídy, ale poctivo okopávame, orieme a kosíme. Od polovice vinárskej sezóny 2020 sme začali používať výhradne bio postreky, na báze rastlinných výluhov, ktoré si sami pripravujeme. Týmto sme dosiahli 100% BIO režim pestovania viniča.
Hrozno oberáme výlučne ručným zberom a celý proces výroby vína robíme stále pôvodným remeselným spôsobom v našej pivnici – okamžite po zbere, čím dosahujeme najvyššiu možnú kvalitu počiatočnej suroviny. Hrozno melieme na mlynčeku a následne lisujeme ručne v drevenom lise. Všetko je na prírodnej báze, tak ako to robili naši dedovia.
Páčia sa nám živé, nahé a svieže vína a preto ich nefiltrujeme. Tým docielime, že víno je bohatšie vo vôni, farbe aj v chuti. Na zakvasenie našich vín nepoužívame selektívne sušené kvasinky, ale vlastný zákvas ktorý vyrábame niekoľko dní pred zberom. Preto u nás nájdete výraznejšie rozdiely medzi jednotlivými odrodami. Kvasenie umelo nezastavujeme a preto sa u nás stretnete so suchým a polosuchým naturálnym vínom.
V našich fľašiach je niekoľkonásobne menej síry ako vo fľašiach z obchodu. Ostrú pachuť síry necítite vo vôni a ani v dochuti pri každom dúšku začo sa Vám hlava na druhý deň ráno poďakuje. Víno stáčame priamo z ušľachtilých kalov pre rýchle vypitie, bez filtrácie a konzervácie.
Víno fľaškujeme tesne pred vinárskymi akciami alebo pred odberom, z nádob v ktorých ešte zrejú na jemných kaloch. Preto sú v našich vínach živé kvasinky, ktoré môžu kedykoľvek znova začať pracovať. Naše vína môžu mať po čase drobný zákal alebo vínny kameň, ktorý ale nie je závadou vína.
Vína sírime len minimálne, aby ste si ich užili v plnej paráde tak, ako ich v pivnici pijeme my sami. Naše vína nedodávame do vinoték, ani obchodov. Naše víno ponúkame na ochutnávkach, či doručujeme zákazníkom domov rovno na stôl.
Víno uskladňujeme v našej pivnici v Rači, v sklenených a nerezových nádobách. Dokázali sme, že aj v malom vinohrade sa dá dorobiť veľká paleta kvalitných vín, aby každý našiel to svoje. Aj keď je to veľmi prácne, snažíme sa zachovať odrodový charakter vín, preto ich spracúvame oddelene. Z niektorých odrôd dorobíme iba 30l vína ročne.
V našej ponuke vín nájdete:
- odrodové vína Rizling Rýnsky, Müller Thurgau, Irsai Oliver, Frankovka modrá, Frankovka modrá rosé, Veltlínske zelené
- Cuvée – „zrkadlo nášho vinohradu“ – zmes bielych odrôd, ktoré pestujeme v našom vinohrade v ich pomerovom zastúpení
- „šupkáče“: Oranžové víno a Ryšiak z Račištorfu- ryšavé víno
- špeciálnu radu vín s bylinkami: Mulsum – medové víno, Pálivé pokušenie – víno s chilli, Dráždivé povzbudenie – víno so zázvorom, Voňavé pohladenie- víno s rozmarínom
Nájdete nás na Račianskych hodoch a vinobraní, ale aj na Potulkách po Bratislavských pivniciach či špacírkach po Račianskych pivniciach. Od roku 2019 sa zúčastňujeme projektu „Otvorené viechy“. Vstup do viechy je bezplatný, zákazník platí len za konzumáciu vybraných vzoriek vína.
V roku 2020 sme prvýkrát otvorili verejnosti našu vinicu. Chceli sme priblížiť všetkým atmosféru prírody spolu s ochutnávkou vína v mieste ich zrodu. Degustácia nášho vína vo vinohrade si postupne nachádza svojich priaznivcov, ktorí sa k nám už pravidelne vracajú. Našu vinicu sa snažíme otvárať od mája až do septembra, aspoň raz mesačne v závislosti od počasia.
Do budúcnosti pripravujeme aj sprievodné kultúrne akcie, ktoré toto podujatie zážitkovo ešte doplnia. Sledujte náš web, facebook či instagram kde zverejňujeme termíny akcií, kedy je naša viecha, vinica či pivnica otvorená pre verejnosť.
Okrem toho pripravujeme aj riadené degustácie s odborným výkladom pre firmy či menšie kolektívy, ktorých súčasťou môže byť aj prehliadka pivnice (či vinice), ktoré budú prebiehať u nás v sezónnej vieche, s kapacitou do 20 ľudí.
Viac info na: www.vinoraca.sk, facebook.com/vinarstvo.adams.9, instagram.com/vinarstvo.adams