Sme dvaja mladí ľudia (Alexandra a Lukáš), ktorým záleží na tradíciách a prírode. Vyrábame sirupy z ihličia našich stromov podľa tradičných receptov našich starých rodičov. Pestujeme vlastné stromy v Smoleniciach, avšak receptúru máme od starých rodičov z Banskej Bystrice, ktorí ju majú zas od svojich starých rodičov. Sirupy z ihličia pozná málokto, avšak sme tu preto, aby sme túto tradíciu zachovali pre nás všetkých a zároveň dostali tento výrobok do povedomia.
Prečo ihličie?
Výhonky mladých ihličnatých stromčekov obsahujú vitamín C, borovica aj karotén a minerálne látky. Smrek je bohatý aj na vitamín A. Ako vidíte, ihličnatý strom – to nie sú len pichľavé konáriky a vianočný stromček. Jedlička, ktorú všetci poznáme nám dáva oveľa viac – zdravie, silu a energiu. A v neposlednom rade – upokojenie. Borovica bola už v staroveku uctievaná ako strom zdravia a plodnosti. Preto je možné vybrať si u nás práve z týchto troch zázračných stromov. Možno ani neviete, koľko nám toho tieto dary prírody vedia poskytnúť.
Ako začal náš príbeh?
Bolo to niekedy v 1998, keď som ako malá (Alexandra) prvý krát ochutnala starkin jedľový sirup. Vtedy som mala silný kašeľ a keďže mi moji rodičia nechceli dávať nijaké lieky, tak ako záchrana prišli moji starí rodičia. Starká sa zatvorila v špajzi a po chvíli vyšla s malou flaštičkou. Povedala len, otvor ústa a ja som počúvla. A vtedy som prvý krát ochutnala jej pravý jedľový sirup z ihličia. A od vtedy ho milujem. Kašeľ mi zázračne prešiel… Vtedy som ešte netušila, že za výrobou tohto produktu stojí len jediná surovina a pár tajných ingrediencii. Avšak, dôležitú úlohu v tomto príbehu hrá pán “čas”. Ihličnaté stromy, ako jedľa, smrek či borovica pučia svoje mladé výhonky len na jar a výroba takéhoto zázračného liečiva trvá pár týždňov. Avšak, ten čas stojí za to.
Tento sirup bol u nás používaný roky a v prípade kašľa alebo zníženej imunity bol vždy po ruke. Avšak jedného dňa, som chcela môjmu priateľovi Lukášovi ukázať tento sirup, aby ho ochutnal. Moja stará mama vtedy povedala, že už ho nemá lebo nestihla obrať výhonky jedle. Vtedy sme si povedali, tak keď už ho ani starká nemá, tak s tým musíme niečo urobiť. A vtedy prišiel prvý nápad založiť IHLIČKOVO.
Názov Ihličkovo vznikol preto, že sme chceli niečo spojené s ihličím a zároveň rodinné a chytľavé. Aj keď naši starí rodičia vyrábali sirupy len z jedle, my sme si povedali, že zachováme tradíciu, ale budeme aj inovatívni. Preto u nás nájdete sirupy nielen z jedle, ale aj zo smreku a borovice.
Máme na výber niekoľko alternatív vo verziách s trstinovým cukrom, ale aj s medíkom, ktorý berieme od slovenského včelára v Smoleniciach. Podarilo sa nám vytvoriť aj také kombinácie, pri ktorých si aj my povieme, čo ten sirup poznáme od mala, že fíha toto sa nám fakt podarilo. Okrem klasiky smreku obyčajného sme vytvorili aj pár limitovaných verzií. Za nás je najlepšia a najchutnejšia Jedľa a agátový med. Myslíme, že táto kombinácia sa nám fakt podarila.
Avšak veľa ľudí si myslí, že sú to také sirupy, z ktorých si urobíte limonádu. Nie je to tak. Naše sirupy sa pijú po lyžičkách denne. Používajú pri kašli, zápale dýchacích ciest alebo zníženej imunite. Je možné ich užívať aj preventívne a sú vhodné pre detičky od 2 rokov. Majú sladučkú chuť a je v nich cítiť ihličie. Ak ste to ešte predtým nepoznali, tak vám garantujeme, že niečo tak jedinečné ste ešte nechutnali.
Ak máte niekoho na kom Vám záleží a chcete ho obdarovať niečim originálnym, tak máme k dispozícií darčekový balíček, ktorý obsahuje všetky naše produkty, ako aj sirupy, tinktúru z borovicových šišiek a smrekový olivový olej.
Z kancelárie priamo do záhrady
Obaja sme sa doposiaľ plne venovali štúdiu a práci. (Alexandra pracuje v jednej medzinárodnej audítorskej spoločnosti a Lukáš je IT špecialista v jednej právnickej spoločnosti). Obaja sme vždy mali radi aktívny oddych. Ihličkovo je projekt, ktorý spája našu lásku k prírode, stromom a tradíciám. Náš projekt je jedinečný hlavne svojim príbehom, a to spojením tradícii našich starých rodičov, ktorí už dávno poznali liečivé účinky ihličnanov a neváhali sa so svojim tajomstvom s nami podeliť. Naša výroba začína momentom zberu výhonkov, následne ich spracovaním, naplnením do fliaš kvôli zreniu bez akéhokoľvek zásahu, kde si zachovávajú všetky bohaté živiny z ihličia. Náš projekt pre nás predstavuje relax, ktorý si v našej hektickej práci nemôžeme dovoliť. Našim snom je zanechať po sebe niečo hodnotné.
Aj keď máme receptúru od mojich (Alexandriných) starých rodičov veľmi nám v našom projekte pomáhajú Lukášovi rodičia, za čo by sme im veľmi chceli poďakovať. Pomáhajú nám pri zbere, pri výsadbe a zároveň aj pri celkovej výrobe.
Prírode môžeme vziať len toľko, koľko jej vieme sami vrátiť…
Pre zachovanie nielen našej rodinnej tradície, ale aj všetkých vedomostí v tejto oblasti a zároveň tvrdej práce, ktorá je premenená v istom okamihu na relax a zároveň aj sladké potešenie, sme sa rozhodli vypestovať si naše vlastné stromy, z ktorých získavame mladé výhonky použité pre našu výrobu. V dnešnej uponáhľanej dobe je potrebné si občas aj vydýchnuť a to pre nás predstavuje akýkoľvek čas strávený s našim IHLIČKOVOM. A práve ten čas vyjadruje jedinečnosť našich výrobkov. Trpezlivosť a čakanie na finálny produkt bolo predtým pre nás niečo nepoznané, avšak čakať sa naozaj oplatí. Prírodu a rast urýchliť nevieme. Tak, akoby ani kvet bez opelenia včiel nerozkvitol a neuzreli by sme jeho krásu, tak ani u nás v IHLIČKOVE sa nič neurobí samé. Preto za pomoci našich rodín sme vytvorili prírodnú záhradu, kde pestujeme naše vlastné ihličnaté stromy. Vysádzame stále nové a nové stromčeky. Každý z rodiny pozná svoju úlohu v našom projekte a snaží sa byť maximálne užitočný. IHLIČKOVO nás všetkých spája a pracujeme na ňom spoločne.
Viac info na: www.ihlickovo.sk, instagram.com/ihlickovo, facebook.com/ihlickovo