Vznik farmy na Zlatom Vŕšku je viazaný k roku 1991. Vôbec prvé zmienky o ovčiarstve a salašnícte v lokalite Zlatý vŕšok, kde sa farma a prevádzkáreň nachádza, siaha až do 14 storočia.
Majiteľ, Jozef Zvara, sa poľnohospodárstvu, potravinárstvu venuje celý svoj aktívny produkčný vek a to viac ako 45 rokov. Lásku k ovčiarstvu zdedil po svojom otcovi. Svoje skúsenosti v súčasnosti odovzdáva svojim synom. Činnosť farmy Zlatý vŕšok je teda vykonávaná nepretržite formou rodinného podniku. Špecifická horská a podhorská oblasť je určená len pre chov plemien oviec, ktoré boli vyšľachtené na extrémne náročný terén, takýmto je plemeno CIGAJA, ktoré má väčšinové zastúpenie v stáde. Ovce sú z vlastného chovu pri zachovaní prirodzenej obmeny stáda.
Technologické operácie pri výrobe sú výhradne ručné, vzhľad výrobku je pôvodný, podľa príslušného regiónu. Ručný spôsob výroby dáva výrobkom špecifické senzorické vlastnosti, ktoré sú prenesené i do typickej chute vyrábaných výrobkov. Vysoké zastúpenie minerálnych látok v pasienkoch, dáva predpoklad kvalitnej výstupnej suroviny.
PRODUKTY
Tradičné produkty z čistého ovčieho mlieka sú neoddeliteľnou súčasťou Slovenskej tradičnej kuchyne. V súčasnosti sa nám na našej farme Zlatý vŕšok podarilo zaviesť do pravidelnej výroby až 6 druhov výrobkov. Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako Vám chutilo.