Pestovanie viniča a technológia spracovania sú v Pivnici Orechová úzko prepojené. Vinohrady sú situované v bezprostrednej blízkosti spracovateľských kapacít firmy. Po zbere je hrozno vo veľmi krátkom čase odvážané na spracovanie.
Pestovanie viniča
Šľachtiteľská stanica Orechová pestovala v šľachtiteľských vinohradoch na rozlohe 50 ha približne 150 rôznych odrôd viniča. Po prevzatí Šľachtiteľskej stanice Orechová súkromnou firmou Regia TT, s.r.o . – Pivnica Orechová bola väčšia časť šľachtiteľských vinohradov revitalizovaná a pri pestovaní viniča bol zavedený systém integrovanej produkcie. Z pôvodných výsadieb šľachtiteľskej stanice je zachovaný vinohrad Hajaš. Tento vinohrad bol vysadený v rokoch 1987-1988 z ozdraveného materiálu vypestovaného in vitro. Vo vinohrade Orechová boli zachované pôvodné šľachtiteľské výsadby odrôd Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Frankovka modrá.
Podzemná pivnica
Základným článkom uskladnenia a zrenia vín sú pivničné priestory. Tie sú členené podľa účelu – riadené kvasenie muštu, dlhodobé uskladnenie vína a zrenie, zrenie červených vín a archivovanie vín. Pivničnému hospodárstvu dominuje podzemná pivnica vybudovaná v andezitovom podloží v hĺbke 6 – 12 m, s ročnou teplotou v rozsahu 12-14 stupňov. Súčasná kapacita podzemnej pivnice je 450 000 l. Na túto pivnicu nadväzuje novovybudovaná muštáreň na riadené kvasenie bielych odrôd, veľká drevená pivnica pre zrenie červených vín a klimatizovaný sklad pre uskladnenie nafľašovaných vín . Súčasťou podzemnej pivnice je i firemný archív.
Degustácie
Moderne vybavená degustačná miestnosť nazývaná Hodovňa poskytuje plné vybavenie pre prezentácie vín i pre oblasť vedomostnej turistiky . Má kapacitu 50 návštevníkov. Súčasťou degustácií je ponuka domácich gastronomických špecialít, ktoré majú základ v miestnom biochove prasiatok a sliepok. Program degustácií je doplnený o prehliadku blízkych vinohradov s odborným výkladom. Súčasťou programu môže byť i exkurzia vo vinnej pivnici s degustáciou vín priamo v pôvodných podzemných priestoroch Šľachtiteľskej stanice Orechová a prehliadka technológie s odborným výkladom.
Technológia spracovania vína
Stará múdrosť hovorí, že 80 percent kvality vína tvorí kvalitné hrozno. Moderná technológia spracovania je nástrojom, ktorý nám umožňuje vycizelovať vo výslednom produkte to, čo nám ponúkla príroda a terroir v podobe kvalitného hrozna.
Základom technológie spracovania hrozna je novovybudovaná lisovňa. Technologicky lisovňa vychádza z klasických postupov spracovania hrozna , zavedených v Šľachtiteľskej stanici. V technologickom reťazci spracovania sa snažíme o maximálne šetrné spracovanie s využitím fyzikálnych princípov, s obmedzením zbytočnej chemizácie muštov a vína. Pri vinifikácii dodržiavame princíp spontánneho kvasenia, čím sa snažíme vyhnúť uniformite nami vyrábaných vín.
Spracovanie bielych odrôd
Hrozno bielych odrôd sa po odstopkovaní, bez mletia dobu 6 – 12 hod. maceruje v cediacich nádobách. Mušty odkaľujeme fyzikálnou cestou – ochladzovaním. V prípade potreby môžeme mušt i ohrievať pre prípad následnej fermentácie. Vína z našej vlastnej suroviny vyrábame prevažne metódou sur lie.
Spracovanie červených odrôd
Technologický proces u všetkých červených vín pokračuje kapacitami drevenej sudovej pivnice s klasickými dubovými sudmi s objemom až do 10 000 litrov.