Rodinné vinárstvo Bobulles sme založili v roku 2019 v Šenkviciach a nadväzujeme na rodinnú tradíciu výroby sektov, s ktorou začal môj otec Ing. Vladimír Hacaj v roku 2020 spolu s bratom Jánom vo vinárstve Hacaj. Rodina Hacajovcov je jedna z mála, ktorá sa šampanskej metóde venuje v takom rozsahu. V mladom vinárstve Bobulles je Vladimír Hacaj našim hlavným technológom.
Obrábame hektár viníc v Malokarpatskej oblasti a ročne vyrobíme asi 7 tisíc fliaš vín a sektov. Vyrábame akostné odrodové šumivé vína využitím tradičnej šampanskej metódy druhotného kvasenia vo fľaši – méthode traditionelle.
Je to metóda, ktorou sa vo francúzskej Champagni vyrábajú známe šampanské vína. Všetky fázy tejto technologicky náročnej metódy robíme vlastnoručne. Do vína, ktoré bolo pripravené šetrným lisovaním celých strapcov hrozna je pred nafľašovaním pridaný tirážny likér. Po nafľašovaní sekty necháme zrieť deväť mesiacov, teda dokým nenastane autolýza kvasiniek. Potom sú fľaše premiestnené do striasacích stojanov, v ktorých pomocou ručného otáčania kvasinky sadajú do hrdla fľaše. Tzv. degoržovaním sú kvasinky po zamrazení z fľaše odstránené. Pred finálnym zazátkovaním do sektov pridávame expedičný likér s ktorým upravujeme kategóriu cukornatosti. V našej ponuke máme sekty v kategórií brut (9,5 g/l cukru), okrem najvyššej rady Cuvée d´auteur, ktorá má kategóriu brut nature (0 g/l cukru) čo je najsuchšia možná varianta šumivého vína.
Jedným z vrcholov našej vinárskej tvorby je už spomínaný autorský sekt Cuvée d´auteur z odrôd Rulandské modré a Chardonnay, odrôd typických pre výrobu sektov v oblasti Champagne. Pri označení a u t o r s k ý sme vychádzali z filmovej teórie André Bazina o autorstve, v ktorom je autor úplným a jediným autorom diela, v tomto prípade vína, od pestovania a starostlivosti o vinič a vinohrad, cez spracovanie až po hotový produkt. Vinár je pôvodným, jediným a úplným autorom sektu.
Okrem týchto typických šampanských odrôd spracovávame Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Veltlínske zelené, ktoré ako klasické malokarpatské odrody prinášame v cuvée Klasik, ale aj ako odrodový sekt Rizling rýnsky. V ponuke tichých vín máme okrem vyššie spomenutých odrôd aj Müller Thurgau.
Do ponuky sme uviedli aj mladé šumivé vína typu pét-nat, z fr. pétillant naturel, teda prirodzene šumivé vína. Pri pét-natoch sa využíva starobylá méthode ancestrale – metóda predkov, pri ktorej sa ešte kvasiaci rampáš uzavrie do fliaš, kde prirodzené vínne kvasinky premieňajú cukor na bublinky. Ide teda o primárne kvasenie vo fľaši. Pét-naty obsahujú nižšie percento alkoholu a nižší tlak (pod 400 kPa), takže bublinky sú oveľa menšie a jemnejšie, krémovejšie, v porovnaní s tradičnými sektami. Chute sú svieže a majú nepredvídateľné nuansy, čo je zaujímavé objavovať. Tento rok sme pét-naty vyrobili zo skorých odrôd Müller Thurgau a Irsai Oliver, ktoré sa ako svieže prvé odrody dokonale hodia na divokejšie kvasenie vo fľaši.
V našej práci nás stále baví objavovať nové spôsoby výroby a spracovania vína, a tiež experimentovanie so šampanskou metódou, preto sme vyskúšali vytvoriť bazové šumivé víno z vína a vyluhovanej bazy v pomere 1:1. Využitím šampanskej metódy vznikol letný, ľahký a menej alkoholický šumivý nápoj s nižším obsahom alkoholu (8%). Podobne sme vyrobili pravý cider z vyprešovaných jabĺk.
Veríme, že naša ponuka sektov sa kvalitou bude rovnať francúzskym šumivým vínam a že si nájde svojich obľúbencov aj na Slovensku. Vína robíme v suchých škálach, no veríme, že zaujmú každého človeka, ktorý rád objavuje a spoznáva kvalitu nielen vo vine, ale v každej oblasti života.
Samuel Hacaj
Viac info na: facebook.com/bobulles, instagram.com/bobulles
Fotografie: Ruman FotoVideo & Travel Malé Karpaty