Pod Tatrami sa vášeň pre čokoládu zmenila na neobyčajne sladký biznis
Tatranské čokolády s.r.o. je rodinná firma, ktorá sídli v podtatranskej dedine Batizovce. To, že pani Jana Gurníková pod Tatrami vytvára nezvyčajné a originálne kúsky čokolády, často netušia ani ľudia z najbližšieho okolia.
Nápad naplno sa venovať čokoláde vznikol v roku 2011, kedy pani Jana založila spoločnosť Tatranské čokolády. Špecializuje sa predovšetkým na firemné čokolády, reklamné čokoládové prezenty, čokoládové fotky, čokolády pre jednotlivcov, rôzne čokolády na mieru, svadobné čokolády a reklamné miničokoládky ku káve. Každý jeden výrobok z dielne Tatranských čokolád v sebe spája kreativitu, zmysel pre detail a podmanivú chuť.
Pri výrobe používajú kvalitnú belgickú a taliansku čokoládu. A hoci sa základná surovina, teda čokoláda, dováža zo zahraničia, všetko ostatné a podstatné sa udeje práve na Slovensku. Vytvorenie návrhu novej čokolády, príprava jedlej tlače na cukrovú fóliu, pretavenie a odliatie čokoládovej hmoty do konečného produktu, ktorý nelahodí len chuťovým bunkám, ale je príťažlivý i na pohľad. Následné zabalenie do priesvitnej fólie a vloženie do navrhnutej krabičky. To všetko sa udeje pod rukami „čoko-workoholičky“ Jany.
Slovami samotnej majiteľky: „Ako veľkú výhodu vnímame fakt, že sa jedná o ručnú výrobu, kde sa venuje pozornosť jednotlivo každému kúsku. Čokoláda tu teda „nebeží ako na páse“ a preto je naším zákazníkom často i jednotlivec, ktorý má záujem čo i len o jednu jedinú originálnu čokoládu – čokoládovú fotku alebo čokoládu s vybraným mixom sušeného ovocia, orieškov či iných cukrárenských ozdôb. To vedie k obrovskému množstvu variácií, ktorými dokážeme zrealizovať širokú škálu požiadaviek našich klientov.“
Zámerom podtatranskej firmy je predovšetkým vytvoriť sladké prezenty, ktoré slúžia ako elegantná a originálna prezentácia firiem. Firemné a reklamné čokolády sú prioritou. A to sa im darí. Čokoládové prezenty vytvorili už pre desiatky firiem na celom Slovensku. Odporúčania a dobré recenzie im prinášajú ďalších zákazníkov, i napriek tomu, že nemajú vybudovanú veľkú reklamu. Preto sú ľudia z ich okolia neraz prekvapení, že sa v podtatranskom regióne existuje takýto „sladký biznis“.
Čokoládové podnikanie však nevyrástlo z dňa na deň, ani z roka na rok. Sú za tým mnohoročné skúsenosti pani Jany, ktorá sa spracovaniu čokolády a vytváraniu novátorských čokoládových prezentov venuje už šiesty rok. Je však presvedčená, že vášeň pre čokoládu ju už nikdy neopustí.
Diskusia k tomuto článku