Ovčie aj kravské mlieko je z vlastnej produkcie. Naše stáda aj naše výrobky sú pre záruku kvality a 100% zdravotnej nezávadnosti pod stálym veterinárnym dozorom.
Syrové torty
Obzvlášť veľkú pozornosť venujeme syrovým tortám. Naše syrové torty sú celé z pareného a soleného syra (buď údeného alebo neúdeného, ktorý je vyrobený z čerstvo nadojeného kravského mlieka z vlastnej produkcie), na zdobenie sú použité chilli papričky, rozmarín, olivy a potravinárske farbivo takže torty sú celé jedlé. Naším hlavným cieľom je robiť radosť, snažíme sa aby každá torta spĺňala Vaše predstavy. Dôkazom záruky spokojnosti a kvality sú tisíce spokojných zákazníkov, ktorí sa mnohokrát vracajú aj z veľkej vzdialenosti. Naše torty už cestovali po Európe, dostali sa aj za veľkú mláku a ešte sme sa nestretli s nespokojnosťou. Celý kolektív sa snaží dať Vám len to najlepšie čo vieme ponúknuť.
Ovčí hrudkový syr salašnícky
je výrobok zo 100 % ovčieho mlieka. Prívlastok salašnícky je ochranná známka syrov, ktoré spĺňajú kritéria Cechu výrobcov ovčieho syra. Ovčí syr má nezameniteľnú chuť a arómu. Čerstvý 2 -3 dňový syr pod zubami „vŕzga“, môžeme si ho aj posoliť. Ovčie mlieko je bohatšie na sušinu ako kravské mlieko, obsahuje veľa minerálnych látok a vitamínov. Obsahuje veľa telu prospešného tuku, znižuje hladinu cholesterolu. Výrobky z ovčieho syra sú chutné a zdravšie.
Ovčí salašnícky údený syr
Taktiež z prívlastkom salašnícky, zo 100 % ovčieho mlieka. Čerstvý syr ktorý sa zaúdi, má dlhšiu trvanlivosť. Syr má výraznejšiu chuť a jemne vonia dymom z údenia. Je možné vyrábať ho len z ovčieho mlieka, pochádzajúceho z horských oblastí a navyše sa musí dodržať aj tradičný spôsob údenia. Práva na jeho výrobu udeľuje Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci, ktoré má aj koliba Paština Závada.
Žinčica
Vzniká pri výrobe syra, pridaním syridla k mlieku vzniká zrazenina kazeínu a v mlieku zostanú srvátkové bielkoviny. Tieto bielkoviny majú biologickú hodnotu, ktorá prevyšuje o 40 % mliečny kazeín, o 35 % sójové bielkoviny, o 30 % mäsové bielkoviny a o 15 % vaječné bielkoviny. Srvátkové produkty sa odporúčajú konzumovať pri veľkej fyzickej záťaži, posilňovaní, športovaní ale aj ako pochúťka na posilňovanie imunity. Žinčica vzniká ohriatím srvátky z ovčieho mlieka. Srvátka sa cedí, potom zohrieva, a tak sa obsah zráža. Vyzrážaná hmota sa zberá do putery, zároveň sa dáva aj zvárnica. Toto sa mieša a súčasne schladzuje z čoho vzniká sladká žinčica. Kyslá žinčica sa vyrába pomalým dlhodobým kvasením so smotanovou kultúrou, pričom sa k nej dolievajú ďalšie podiely sladkej žinčice.
100 % ovčia bryndza
Má nezameniteľnú chuť, pravá bryndza je vyrobená bez prímesi kravského mlieka. Bryndza na pultoch obchodov je v drvivej väčšine miešaná s kravským mliekom. Preto bryndzu v našej kolibe kúpite len v sezóne, t. j. od apríla do polovice októbra. Mliečne baktérie v pravej bryndzi podporujú zdravú mikroflóru v črevách, chránia pred onkologickými ochoreniami. Bryndza obsahuje veľa vápnika. Bryndza je typický Slovenský výrobok, z ktorého pripravujeme výborné bryndzové halušky, pirohy, nátierky a veľa iných pochúťok.
Surové kravské mlieko
Mlieko našej produkcie je kontrolované stálym veterinárnym dohľadom. Je podstatne chutnejšie, výraznejšej chuti, bohatšie na vitamíny a minerály ako mlieko ktoré kúpite na pultoch obchodných reťazcov.
Údené oštiepky
Oštiepok patrí k vynikajúcej pochúťke, hádam sa nenájde Slovák čo nevyskúšal oštiepok. Jeho chuť je lahodná, príjemne syrovo výrazná, primerane slaná. Má tvar šišky, vajca , oválu, zdobený ornamentmi. Oštiepok vzniká ako klasický syr z ktorého sa vyformuje oštiepok a prechádza procesom vytláčania a namáčania srvátky. Potom sa oštiepok vyberá z foriem a nechá sa osušiť a zaúdiť.
Nite
Nite našej produkcie sú ručne ťahané. Syr na nite je potrebné dôkladne vypracovať, veľa naťahovať aby boli nite pekné vláknité. Korbáčik vytiahnutý z hrudky syra v horúcej vode sa ponára do slanej studenej vody. Dlhú šnúrku ešte pokrájame, a odvážime a zabalíme tak aby mohol ísť čerstvý korbáčik priamo na Váš stôl.
Ďalej ponúkame kefír, jogurty, jogurtové nápoje a stále rozširujeme sortiment, aby ste spoznali pravú chuť mliečnych výrobkov.
Zdroj: syrove-torty.sk