Ďeťúrence zlaté, vari ma už poznáte, či prvý krát čujete? Tak či onak, Anička Dobrovská je moje meno, no pre šeckých, čo ma poznajú len Stará mama som. Čil už aj pre vás. Ráno, jak z postele vstanem, celý deň dobroty pre moje vnúčence po celom Slovensku chystám. Dnes už mám spústu šikovných pomocníkov, ktorí mi s výrobou pomáhajú. Ale pekne po poriadku.
Písal sa rok 1998, keď som prvý raz v mojom milom pohostinstve U uja Joža začala pirôžky pre hladné krky vyvárať. Tak som, jak hovoria, vyšla s kožou na trh. Ale nemyslite si, to som už mala v rukách pohorie šúľancov ušúľaných za roky, čo som množstvo vlastných detí a vnúčeniec vykŕmila.
Bryndzové pirohy, slivkové gule, šúľance makové i orechové, ba i halušky pečeňové som pripravovala vždy z domácich surovín a s láskou podľa receptov, čo som pre zmenu po svojej starej mame podedila. Tú istú receptúru využívam dodnes a svojich pomocníkov tiež učím, aby tak robili. S výrobou mi pomáha firma HO&PE práve preto, že majú patričné nou-hau a cit pre detail. Všakovaké umeliny a dochucovadlá neuznávam, márne budete v dobrotách Starej mamy aditíva a čo ja viem aké chemtrailsy hľadať. Všetky suroviny sú rýdzo prírodného pôvodu, a preto nie len chuťou čnejú nad ostatné polotovary, ale aj výživovou hodnotou.
Dobré chýry sa rýchlo šíria. Preto moje dobroty začalo mnoho hladošov z okolia vyhľadávať. A nielen pohostinstvá, ale i rodina, kamaráti a ich kamaráti dobroty od Starej mamy na stoloch mať chceli. A tak sme sa dohodli, že ich v potravinách na dolnom konci dediny Eržika v jej mrazáku vystaví. A keďže je Eržika najväčšou klebetnicou v okolí, čoskoro i jej kamarátky spoza pultov v okrese nahovorila na predaj. Dala som rady svojho vnúčika, lebo on v Košiciach študoval, že mi treba vynovené obaly. A mal pravdu, v novom šate sa aj starý recept uchytil a dnes nájdete mňamky Starej mamky v obchodoch po celom Slovensku.