Podpoliansky pivovar v Detve vyrába unikátne živé pivo Dobronay. Nadväzuje tak na lokálnu históriu. V týchto dňoch prišiel s novinkou. Pivovar sídli v Detve v známej budove Vagačovho domu. V r. 2017 ho založili Martin Doskočil a Jozef Sládok. Tomu práca predurčila meno. Dodo je totiž aj v skutočnosti sládkom pivovaru. Zlatému moku zasvätil svoj život a svoje obrovské skúsenosti prenáša do piviek, ktoré spoločne vyrábajú. Hrdo nesú meno po legendárnom detvianskom pivovarníkovi Jánovi Dobronayovi. Spomínaní vlastníci tým nadviazali na dávnu tradíciu varenia zlatého moku pod Poľanou.
Tradičné postupy varenia piva
Varenie piva v ich pivovare je postavené na tradičných postupoch. Základom sú sladovnícky jačmeň, dobrá voda, voňavý chmeľ a pivné kvasinky. Keď je treba pridajú aj bylinky. Toto živé pivko zo srdca Podpoľania je vyrábané za pomoci klasickej receptúry a moderných technológií.
Ako vzniká? Pri výrobe piva, sladovnícky jačmeň rozomletý na šrot, sa zmieša s teplou vodou. Uvoľnený jačmenný škrob sa enzymatickým pôsobením premení na zkvasiteľné cukry. Tie slúžia ako potrava pre pivné kvasinky. Od šrotu oddelený číry „sladký“ roztok sa uvarí s chmeľom, prípadne bylinkami a po ochladení, zmieša s pivnými kvasinkami.
Po búrlivom kvasení – kedy kvasinky spotrebujú primerané množstvo cukru – sa „mladé“ pivko, podľa typu, nechá odpočinúť jeden aj dva mesiace. Počas tohto odpočinku sa nasycuje vlastným oxidom uhličitým. Dozrieva v jemnej chuti, farbe a číri sa.
5 druhov pivka
Podpoliansky pivovar sa môže pochváliť piatimi druhmi pivka, ktoré vyrába. Vaše chuťové bunky potešia tieto moky: Rezkuo, Dobruo, Detvianskuo, Horkuo, Bylinnuo.
Rezkuo je svetlé, výčapné 10°. Je vyrobené klasickým jednormutovým spôsobom zo slovenského sladovníckeho jačmeňa, výbornej hriňovskej vody a českých chmeľov dodávajúcich pivu typickú horkosť a arómu klasických výčapných pív. Je nefiltrované, nepasterizované.
Dobruo je pivo svetlé, ležiak 12°. Je vyrobené klasickým dvojrmutovým spôsobom z rovnakých ingrediencií ako Rezkuo. Taktiež je nefiltrované a nepasterizované. Polotmavá špeciálna 12° s názvom Detvianskuo je produkovaná infúznym a vrchným kvasením. Bola historicky uvarená ako vôbec prvé pivo Podpolianskeho pivovaru, podľa vlastnej technologickej a surovinovej receptúry.
Horkuo je pivko polotmavé špeciálne 14°. Je doladené studeným chmelením, ktorým sa vytvára pivko typu IPA. Je charakterizované vyššou horkosťou a príjemnou ovocnou arómou. Je nefiltrované, nepasterizované. Svetlá špeciálna 13° s názvom Bylinnuo je produkovaná i za pomoci lúčnej byliny. Vyznačuje sa chmeľovou arómou a bylinnou horkosťou.
Dobronay vo fľaškách
Podpoliansky pivovar sa v týchto dňoch môže pochváliť novinkou. Dobronay totiž môžete kúpiť už nie iba v sudoch, ale aj v litrových PET fľašiach.
Vo fľašiach viete zohnať všetky uvedené pivká. Kúpiť si ich môžete na „rampe“ pivovaru vo Vagačovom dome.
Viac info na: www.dobronay.sk, instagram.com/podpoliansky_pivovar, facebook.com/podpolianskypivovar