Pivovary

Panský pivovar Bojnice

Panský pivovar Bojnice - Remeselný pivovar s vlastnou reštauráciou

Prvé pivo sme uvarili v októbri 2017 a začali čapovať v decembri toho roku. Pivovar má kapacitu varenia piva 1000hl ročne. Orientujeme sa hlavne na výrobu kvalitných ležiakov, ktoré tvoria našu stálu ponuku. Okrem spodne kvasených pív varíme aj horkejšie a silnejšie vrchne kvasené pivá. Tie sa tešia čoraz väčšej popularite. Všetko naše pivo je nefiltrované, nepasterizované, a tak si uchováva dôležité živiny.

Panský pivovar Bojnice - Remeselný pivovar s vlastnou reštauráciou[1]K Bojnickému zámku a jeho panstvu odjakživa patrila dobrá spoločnosť a hodovanie na tých najkvalitnejších jedlách a nápojoch. Na stoloch nikdy nechýbali vyberané mäsá a divina, a víno s pivom tiekli potokom. Ako každé významné panstvo aj Bojnice a jeho miestodržitelia mali okrem liehovaru aj svoj vlastný pivovar. V prípade Bojníc to bol Panský pivovar „Pivár“, ktorý bol založený pravdepodobne začiatkom 17. storočia v budove „Pod klenbami“ za vlády Thurzovcov. Tí venovali pivovaru, vareniu piva a jeho kvalite mimoriadnu pozornosť. Pivo sa totiž nepredávalo len v panskej krčme, ale rozvážalo sa aj do ostatných poddanských dedín, čo prinášalo panstvu nemalý zisk. Po smrti posledného člena Thurzovcov, dostali bojnické panstvo Pálffyovci, ktorí v tradícii pivovarníctva pokračovali. Pivovar zveľaďovali a po požiari v r. 1742 nanovo vybudovali. Výroba v pivovare sa zastavila až v roku 1866, kedy ho zachvátil tak rozsiahly požiar, že sa už z neho nikdy nespamätal. Budova pivovaru potom slúžila na iné účely a tým sa tradícia Panského pivovaru v Bojniciach definitívne uzavrela. Nie však navždy.

Po viac ako sto rokoch prišla opäť myšlienka nadviazať na tradíciu Panského pivovaru, oživiť ju a ponúknuť návštevníkom kus živej histórie spojenej s kulinárskym zážitkom. Históriu miesta totiž návštevník najlepšie spozná, keď ju vníma všetkými zmyslami, chuť nevynímajúc. Nič na veci nemení ani tá skutočnosť, že náš pivovar nie je zriadený v pôvodnej budove, ale v priestoroch bývalej „Pálffyho koniarne“, ktorej múry tiež dýchajú históriou a pamätajú si mnohé udalosti. Práve preto je v týchto priestoroch spojenie dobrého jedla a horkastej pivnej peny výnimočným zážitkom. V živote totiž majú cenu len dve veci – mimoriadni ľudia a mimoriadne zážitky, tak sa nenechajte rušiť.

Koncept našej kuchyne

V našej reštaurácii dbáme na kvalitu surovín, z ktorých jedlo pripravujeme. Uprednostňujeme potraviny z malých a stredných slovenských fariem. Kvalitu z týchto fariem máme rokmi overenú, a preto vieme, že zvieratá žijú väčšinu roka vonku, dostávajú kvalitnú stravu a žiadne GMO plodiny. Všetky tieto faktory výrazne ovplyvňujú chuť a výživové hodnoty našich jedál.

Zdroj: pivovarbojnice.sk ; facebook.com/panskypivovar

Send this to a friend

  • Malá Fatra v zime

    Malá Fatra je 4té najvyššie pohorie na Slovensku a zároveň jedno z najkrajších. […]

  • Mesto Poprad

    Poprad je tretie najväčšie mesto východného Slovenska a 10 najväčšie mesto na Slovensku. Mesto […]

  • Mliekareň Bukovina

    Domáce mliečne výrobky z ovčieho a kravského mlieka. Ponúkame sortiment výrobkov skvelej chuti a vysokej […]