Predmet činnosti spoločnosti VENAS, a.s. sa postupne rozširuje a okrem medzinárodnej obchodnej činnosti sa spoločnosť zaoberá výrobnou činnosťou- výroba rastlinného oleja lisovaný za studena.
Extra panenský Repkový olej
Za studena lisovaný 100% prírodný rastlinný olej sa šetrne lisuje pod prísnym dohľadom pri teplote max. 45°C bez pridania akýchkoľvek chemikálií. Nízkou teplotou sa neznehodnocujú rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine ( hlavne vitamín E – tzv. tokoferol ) , cenné nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, prírodné aromatické látky a ďalšie živiny. Všetky tieto zložky vytvárajú jedinečnú chuť, vôňu a farbu oleja. Okrem toho zastúpenie nenasýtených mastných kyselín vytvára pomer 1:2 až 1:3 omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Zárukou kvality je nielen výrobný proces, ale aj dôraz na ekologické pestovanie domácej plodiny repky olejnej ( Brassica napus ) v našich klimatických podmienkach.
Extra panenský Repkovo-reďkvový olej
Dvojzložkový olej zo semien repky olejnej a novinkou na našom trhu reďkvy siatej sa lisuje pod prísnym dohľadom pri teplote max 40◦C bez pridania akýchkoľvek chemikálií.
Repka olejná je rastlina pestovaná na Slovensku tradične a účinky oleja sú významné pre naše zdravie.
Reďkev siata olejná ( Raphanus Sativus var.Oleifera ) v minulosti bola používaná, ale tak ako mnohé rastliny zapadli prachom času a novým módnym rastlinám. Poznali ju však nielen obyvatelia malej Ázie, Číny a starovekého Egypta, ale aj našej zemepisnej šírky. Reďkev sa vyznačuje rýchlym vývojom, skoro kvitne a je nomenklatúrne zaradená do čeľade kapustovitých podobne ako repka olejná. Klimatické podmienky v našich zemepisných šírkach sú ideálne pre jej pestovanie. Dôslednosť pri pestovaní reďkvy siatej vrátane výberu lokality, starostlivosti o pestovanie, zber a uskladnenie je zárukou kvality oleja, ktorý je registrovaný ochrannou známkou na Úrade priemyselného vlastníctva SR našou spoločnosťou.
Reďkvový olej obsahuje veľmi vzácne omega 3 mastné kyseliny, kyselinu eikozapentaénovú (EPA) a kyselinu dokozahexaénovú (DHA). Ich zastúpenie zaručuje vyššiu trvanlivosť extra panenského oleja.
Zdroj: olejzivota.sk