Každý výrobca robí iné syrové korbáčiky. Odlišujú sa zložením, chuťou, vizuálne či spôsobom predaja. Tak to má byť, lebo korbáčiky sa vyrábajú po celej Orave a odzrkadľujú pestrosť aj odlišnosť jednotlivých oblastí v tomto regióne.
Oravský korbáčik je parený údený alebo neúdený syr, ktorý ma tvar zapleteného vrkoča – korbáčika s dĺžkou 10 až 50 centimetrov. Tento syr sa vyrába tradičným spôsobom – parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním do tvaru nití.Vytiahnuté nite sa potom zapletajú do tvaru korbáčika. Ide o ručnú výrobu.
Zdroj: syrovevyrobkybutkaj.sk
Jedinečnosť pravých korbáčikov spočíva v namáhavejšej a dôslednejšej ručnej výrobe.Práve ručné spracovanie pareného cesta, takzvané hnietenie a preťahovanie, dodáva korbáčikom ojedinelú vláknitú štruktúru. Zapliesť syr z pareného cesta dokážu najlepšie šikovné ruky oravských žien, ktoré nenahradí žiaden mechanický stroj.
Produkty
Ovčí syr – hrudka, Ovčí syr údený , Kravský syr údený, Korbáčiky biele ,Nite biele, Nite údené, Parenica, Tyčinky, Uzlíčky, Kocky, Maslo, Maslo ghee ( pražené maslo), Bryndza ovčia 100%, Oštiepok, Vrkoč veľký čerstvý, Vrkoč veľký údený, Syrová misa, Žinčica, Zákvas, Jogurt Kravský, Jogurt Ovčí, Jogurt kozí, Jogurtové mlieko, Džiugas – tvrdý zrejúci tučný syr, Teta – slaný syr, Teta – slaný syr s korením, Bryndza Slatina.
Zdroj: syrovevyrobkybutkaj.sk