Včelovina je tradičná slovenská medovina. Vyrobená jedinečným spôsobom, ktorý dáva vyniknúť chuti použitých medov.
Medovina Včelovina sa robí z medu a vody. Tak jednoduché to je. To zložité a majstrovské je všetko naokolo.
1. Výroba medoviny sa začína už na rozkvitnutej lúke.
Med je vlastne nazbieraný nektár, ktorý včely tak dlho ovievajú krídlami, až sa z neho vyparí voda. Aby včely vyprodukovali med na jednu fľašu Včeloviny nalietajú až 70 000 kilometrov a navštívia viac ako milión kvetov.
2. Potom pokračuje práca včelára a medovinára.
Med sa postupne rozpustí vo vode a vznikne medový roztok. Následne sa pridajú špeciálne medovinové kvasinky a to, čo nasleduje potom, sa nedá nazvať inak, ako búrlivým zánikom cukrov a hrejivým vznikom alkoholu – fermentácia.
Fermentácia trvá niekoľko týždňov a dobrý medovinár je vtedy ako na ihlách, lebo práve teraz sa rodí jeho medovina
3. Ušľachtilé kvasinky vytvárajú mladú medovinu.
Čerstvo vykvasená medovina sa potom stáča do zrecích nádob, kde dostane čas, aby dozrela.
4. Majstrovská práca.
Medovina sa časom vyčíri, chuť sa zaguľacuje, formuje sa jemnosť a buket.
Spočítali sme, že kým medovinu naplníme do fliaš, ochutnáme ju celkovo počas výroby a zrenia viac ako 30 krát.
Zdroj foto: facebook.com/vcelovina
Včelovina chutí nielen zákazníkom, ale aj porotcom vinárskych a medovinárskych súťaží. Za krátky čas, čo ju vyrábame, dostala už niekoľko svetových aj domácich ocenení.
Zdroj foto: facebook.com/vcelovina
Zdroj: vcelovina.sk