Aj vy patríte k ľuďom, ktorý so sebou na hory už nenosia tradičné keksy, ale rôzne bio, raw, gluten-free, müsli či proteínové tyčinky, ktoré sľubujú nekonečnú energiu, explóziu chutí, či lepší život? Na trhu je ich veľké množstvo, niektoré čisto prírodné z kvalitných surovín, iné len plné umelín a farbív.
MARVA tyčinky sú ideálne na hory do batoha, na raňajky, ku káve, pre deti ku preliezkam, ale aj do kabelky, keď nestíhate obedovať. Tyčinky z datlí a orechov, bez tepelnej úpravy. Prirodzene bez lepku a laktózy, ručne za studena lisované, vákuovo balené pre uchovanie čerstvosti. Za ich výrobou stojí Matin Varga, ktorého doviedla k tyčinkovému biznisu vlastná potreba.
Martin, zanietený športovec a horolezec, člen reprezentačného družstva SR, pôvodne vyštudoval Strojnícku fakultu na TUKE, a sem tam ešte pomáha otcovi s inžinierskou a projekčnou činnosťou. No teraz ho úplne pohltila práca v jeho Tyčinkárni MARVA, a všetku svoju energiu investuje do výroby zdravých energetických tyčiniek. Martin sa tomu venuje celým svojím srdcom, a výsledkom je naozaj skvelá a najmä chutná práca.
Myšlienka na domáce müsli tyčinky vznikla pri druhom neúspešnom pokuse o prechod hrebeňa Nízkych Tatier v zime bez podpory. Tam nebol čas ani priestor na klasickú stravu – „jedli sme za pochodu“. Človek po zjedení šiesteho, ôsmeho komerčného keksa či tyčinky začne pochybovať o tom, že toto je jedlo pre bežných ľudí. Po nejakom čase mizerných stravovacích návykov sa u Matina objavili žalúdočné problémy, a otázka racionálnej stravy bola bezodkladne na stole. Dlhé štúdie o strave prekladané pokusmi v maminej kuchyni viedli postupne k vzniku prvých domácich müsli tyčiniek. Brával si ich na skaly, do hôr a ponúkal kamarátom.
Raz prišiel zo Zádielu Duško Beránek, košická horolezecká elita, so slovami: „Maťo, napeč aj mne jeden plech!“ … a odvtedy ich pre Vás pečie.
Viac info na: www.marva.sk, facebook.com/MARVAtycinkaren, instagram.com/marvatycinkaren