Je len málo jedál, ktoré sa nespájajú so žiadnou inou krajinou, iba so Slovenskom. Tradičná slovenská treska je presne taká delikatesa. Nevyrába sa nikde inde na svete. Podľa štatistík si dá tento rybí šalát aspoň raz za mesiac 7 z 10 Slovákov. Zaujíma vás, ako sa treska vyrába?
Úplným základom tejto špeciality je mäso tresky aljašskej. „Treska do nášho produktu sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou a spracováva sa výhradne na mori, hneď po výlove. Ide o metódu okamžitého zmrazenia, tzv. sea frozen. To zaručuje najvyššiu kvalitu suroviny. Sme jediná slovenská spoločnosť, ktorá spolupracuje s takou veľkou firmou patriacou k top hráčom v love a predaji rýb,“ prezrádza Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, ktorá je najväčším výrobcom tresky na Slovensku. Zaujímavosťou je napríklad aj to, že pri získavaní tresky sa prísne dohliada na to, koľko rýb sa v danej lokalite vyloví. Cieľom je zabezpečiť tzv. udržateľný rybolov.
Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Tie zostávajú od momentu uskladnenia na lodi až do momentu spracovania pri konštantnej mínusovej teplote. Po tom, ako sa filety postupne rozmrazia, prechádzajú procesom varenia. Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou tohto šalátu je zelenina. V žilinskom závode do neho ide nasekaná cibuľa, uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a kvaka, ktorou pred takmer tromi rokmi nahradili zahusťovadlá. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú si v Žiline aj priamo vyrábajú. Celý proces výroby tresky trvá 2 dni. Za mesiac odíde zo Žiliny do celého Slovenska a sčasti aj do susednej Českej republiky viac ako 250 ton tresky.
Stará-známa, ale stále fit
Treska je jeden z mála priam ikonických potravinárskych produktov na Slovensku, ktoré sa vyrábajú nepretržite už presne 65 rokov. Receptúru na tresku, tak ako ju poznáme dnes, vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár a cukrár Július Boško. „Tento šalát sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať naraz vo všetkých svojich závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom, ktorý fungoval najdlhšie, už od roku 1924,“ vysvetľuje šéf Ryba Žilina Michal Britvík. Za socializmu sa jedlo treska s rožkom stalo doslova národným a tento prívlastok si zachovalo dodnes. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Aj dnes existujú špecializované predajne, kde môžete dostať tresku priamo z výroby a pri tom si príjemne posedieť. Volajú sa Treska Bary a na Slovensku ich nájdete už sedem.
Treska je nadčasová slovenská špecialita s nezameniteľnou chuťou. Možno však budete prekvapení, že aj z pohľadu svojho zloženia sa môže smelo zaradiť medzi moderné potraviny 21. storočia, ktoré zohľadňujú aj aktuálne trendy v stravovaní. „Vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je treska bohatá na omega – 3 mastné kyseliny. Jej konzumáciou prijímame v prirodzenej forme jód i selén. Výhodou je tiež, že neobsahuje lepok ani laktózu,“ hovorí Michal Britvík a dodáva, že Ryba Žilina bola prvým výrobcom tresky na Slovensku, ktorý v roku 2015 vypustil z receptúry umelé sladidlá a zredukoval umelé konzervanty na nevyhnutné minimum. Navyše, žilinská Treska Exklusiv so 45-percentným podielom rybieho mäsa má v porovnaní s viacerými bežnými potravinami (ako napr. vianočka, stredne tučné hovädzie mäso, kuracie mäso s kožou, šľahačková smotana, parmezán, či spišské párky) podľa výsledkov laboratórneho rozboru dokonca aj menej cholesterolu.
Tak ako, dostali ste po prečítaní týchto riadkov aj vy práve chuť na túto šťavnatú, sladko-kyslastú, pod zubami príjemne „vŕzgajúcu“ špecialitu?