Volám sa Milan Trenčan, mám 29 rokov a som zakladateľom značky cukroviniek Kekse. Ide o sladkosti jedinečné svojho druhu, určené pre ľudí s potravinovými intoleranciami, ktorí nemôžu siahnuť po bežne dostupných sladkostiach no ale aj pre tých zdravých.
Projekt „KEKSE“ sa tvoril 4 roky. Všetko spustili vlastné zdravotné ťažkosti, ktoré vo veľkej miere vplývali aj na psychiku mimo fyzických prejavov. Po XY vyšetreniach sa ukázalo, že všetky zdravotné ťažkosti spôsobujú potraviny a rôzne intolerancie na ne. K potvrdenej silnej histamínovej intolerancii sa pridružili intolerancie na lepok, laktózu, mliečnu bielkovinu, sóju, vajcia a všetky „chemicky“ spracované potraviny. Pamätám si na moment na jednej súkromnej klinike v Bratislave, keď mi doktorka pri predávaní výsledkov „víťazoslávne“ oznámila, že som hodnotami pre histamínovú intoleranciu stanovil nový rekord kliniky – samozrejme v tom zápornom slova zmysle.
V tom momente nastal v mojom živote obrovský zlom. Drsné diéty striedali stále nové a nové zistenia, že jesť nemôžem takmer nič. Pri postupnom pretĺkaní sa celou situáciou nastala túžba k nevyhnutným potravinám, ktoré som mohol, pridať aj niečo sladké.
Toto boli úplne prvé začiatky KEKSOV. Vznikali ako neprekonateľná túžba po niečom sladkom. Začalo to rôznymi pokusmi, ktoré končili v 90% vyhodením do koša. Jednak preto, že to boli kúsky tvorené z malého a obmedzeného množstva surovín a často to vo výsledku nebolo možné ani jesť.
Nakoniec prišiel nápad urobiť si keksíky, ktoré budú obsahovať len základné ingrediencie. Zrýchlene povedané, trvalo 2,5 roka od prvých pokusov do momentu, kedy som sa rozhodol nimi pomáhať aj druhým.
Všetko vznikalo v petržalskom dvojizbáku v malej kuchynke. Podarilo sa mi vytvoriť Kekse, ktoré neobsahujú: lepok, v žiadnej forme mlieko, sóju, vajcia, kvasnice, prídavne látky a sú sladené malým množstvom medu.
Ako u veľa ľudí s rovnakými pocitmi či túžbami som vždy vedel a prial si tvoriť hodnoty a vyrábať niečo hmotné, čo bude pre ostatných prospešné. Stalo sa tak, no nikdy by som si nepomyslel, že to bude potravinársky resp. cukrárenský výrobok. Mojou najväčšou hnacou silou bola túžba pomáhať tým, čo to potrebujú, teda tým podobne intolerantným ako ja, ale samozrejme aj tým, ktorí chcú jesť zdravšie cukrovinky. Po mesiacoch testovania prišiel moment, kedy som projekt zoficiálnil. Odvtedy sa snažím s Keksami krok po kroku stále napredovať. Samozrejme s tým súvisia neustále pokusy, omyly, úspechy, neúspechy ako v každom podnikaní.
Viac info na: www.kekse.sk, facebook.com/kekseofficial, instagram.com/kekse_official