Muštáreň a sušiareň ovocia Farmárik sa nachádza v obci Bolešov na Považí v okolí Bielych Karpát, ktoré sú historicky známe ako ovocinársky región. Biele Karpaty sú plné starých ovocných sadov, ktoré ukrývajú poklady vo forme množstva starých odrôd ovocia, ktoré síce nevyzerajú tak lákavo ako moderne vyšľachtené odrody, ale zas sú odolnejšie voči rôznym škodcom a chorobám a obsahujú väčšie množstvo vitamínov a minerálov.
Sezónne zároveň ponúkame na predaj ovocie, vhodné na výrobu kvasov na pálenie, ako aj ovocie vhodné na zimné uskladnenie. Záujemcom vieme na objednávku pripraviť aj hotový kvas, ktorý v prípade sliviek dokážeme aj odkôstkovať.
Všetky uvedené výrobky sú vyrábané rokmi overenými spôsobmi bez pridávania akýchkoľvek konzervačných a chemických látok. Naše výrobky sú 100% prírodné produkty, ktoré sú ošetrené iba šetrnou pasterizáciou v prípade štiav, teplým vzduchom v prípade sušeného ovocia a varením v prípade lekváru a džemov. Momentálne je jedinou výnimkou náš Witchman Cider, pri ktorého výrobe naďalej pracujeme, aby aj on spĺňal kritérium 100% prírodného produktu.
Okrem služieb spracovania ovocia sme v roku 2015 uviedli na trh naše vlastné výrobky: vynikajúce 100% ovocné šťavy – mušty Jappler, ako aj nízkoalkoholický nápoj Witchman Cider, sušené ovocie, lekvár a džemy, ktoré sú distribuované pod obchodnou značkou Farmárik. V roku 2017 sme uvedenú radu výrobkov rozšírili o ovocné vína, sirupy a ovocné pyré. Okrem toho Farmárik pestuje v našej bylinkovej záhrade levandulu, z ktorej vyrábame levanduľové vrecúška.
Výrobky:
- Ovocné šťavy
- Ovocné vína
- Cider
- Lekvár
- Džemy
- Sušené ovocie
- Sirupy
- Ovocné pyré
- Levanduľové vrecúška
Spoločnosť Bolex, s.r.o. začala so spracovaním – muštovaním ovocia v roku 2010, kedy zakúpila menšiu mobilnú muštáreň a začala ponúkať službu spracovania ovocia lokálnym pestovateľom. Neskôr v roku 2015 úspešne do prevádzky spustila nové a technologicky najmodernejšie zariadenie na spracovanie ovocia. Linka má kapacitu spracovania 500kg/h a je na nej možné automaticky umývať, drviť, lisovať, odkôstkovať a pasterizovať ovocie a zeleninu, ktoré je následne možné zabaliť do Bag in Box balení alebo fliaš.
Doplnkom linky je aj sušička na ovocie, zeleninu a bylinky s kapacitou 100 kg ako aj zariadenia na výrobu ovocných drení – pyré, lekvárov a džemov. Tie používame ako medziprodukty vo výrobe našich výrobkov, ale ponúkame ich aj na ďalší predaj prevažne výrobcom lekváru a džemov.
Týmto sme nahradili doterajšie nízkokapacitné zariadenia, ktoré budeme aj naďalej využívať pre nízkosériovú výrobu našich produktov, pre službu muštovania pre menších individuálnych zákazníkov a na prezentácie na jarmokoch a výstavách.