Každá veľká udalosť má svoj začiatok: svetové uznanie slovenskej chili začalo s troma papričkami Trinidad Moroga Scorpionov. Tie povestné tri papričky boli darček od kolegu ktoré štípali tak silno, že stačilo po ich dotknutí si poškrabať oko a pálivosť ihneď zaútočila. Bola to láska na prvú bolesť. Na jar 2015 začalo dnešné chiliimpérium s desiatimi rastlinkami, a niektoré recepty vznikli už vtedy.
V roku 2016 bolo vysadených 120-150 plánt zhruba dvadsiatich odrôd a niekoľko druhov farebných paradajok. Na leto už bolo vidno, že množstvo očakávanej „žatvy“ bude obrovské a že to nezvládne skonzumovať ani rodina ani kamaráti.
Po analýze sme sa tak v septembri stali prvovýrobcom chili omáčok a mohli sme začať s predstavením našej omáčky svetu. Prvé veľké predstavenie bolo v Maďarsku na Mikulášovskom Chili Festivale vedľa Budapešti, kde Slovenské chili dostalo veľkú pochvalu – podarilo sa ukázať niečo iné ako na čo tam boli ľudia zvyknutí.
Na rozdiel od vtedajších trendov extra silných a octových omáčok sme vybrali mexický gourmet štýl salsy. Chute sú komplexnejšie a štipľavosť v omáčkach je harmonická. Pre nás je veľmi dôležité aby bolo cítiť jedlo – korenie a príjemné pálenie chili spoločne s chuťou jedla tak vytvárajú gurmánsky zážitok.Naša snaha o vytvorenie harmónií chutí sa ukázala byť dobrou cestou. V decembri 2017, na Štedrú noc sa stalo Slovensko chili veľmocou – vtedy získala naša estragónová omáčka Mr. T titul Majstra sveta na súťaži The World Hot Sauce Awards. Porotcovia vychvaľovali chuť, vôňu a celkový dojem omáčky. Nasledujúci rok sme sa začali venovať chili už dvaja – pridal sa kamarát, agronóm. Vďaka nemu sa nám nielen podarilo zefektívniť pestovanie, ale začali sme rásť. Stali sme sa stálymi účastníkmi farmárskych trhov, festivalov nielen na Žitnom Ostrove, ale aj na najväčšom Maďarskom chili festivale v Nagymarosi. Chili omáčky Burning Angel už predávajú aj v Česku, ale našli si priaznivcov aj v Nemecku, vo Veľkej Británii a dokonca v Japonsku.
Jedným tajomstvom nášho úspechu je aj to, že používame výlučne nami pestované chili a paradajky. Dbáme na to aby zelenina a ovocie boli dopestovateľné na Slovensku – odoberáme ich od lokálnych farmárov.
Keďže nám záleží nielen na kvalite našich výrobkov, ale aj na spôsobe pestovania, preto sa osobne staráme o naše rastlinky, od výsevu až po zber sme vždy prítomní. V našich záhradách sme vytvorili špeciálne podmienky prispôsobené chili. Pri zbere dávame veľký pozor aby boli iba najlepšie papričky spracované, preto to robíme ručne.
Chili omáčky robíme v prvom rade pre seba a pre našu rodinu, preto sme sa rozhodli, že nebudeme používať umelé konzervanty, zlepšováky a farbivá. Túto snahu ocenili aj s zlatou medailou na najstaršej chili súťaži sveta The Scovie Awards v kategórii All Natural – Mild.
Okrem chili omáčok vyrábame ochutené pikantné oleje z Bio slnečnicového oleja, ktoré získali už tri ocenenia. Sme veľmi hrdí že náš prekrásny červený olej Chili Oil No. 2 získal nielen bronzové ocenenie na International Taste Awards v Taliansku, ale že bol aj vybraný michelinovým šéfom Carlo Zanottim pre gala večeru.
Najviac sme pyšní asi na paradajkový džem Killer Tomatoes, ktorý je robený podľa maminej receptúry. Získali sme s ním už tri ocenenia, medzi nimi zlatú medailu v New Yorku (13th The Hot Pepper Awards). Tento jemne pikantný džem používame hlavne ako marinádu pri pečení, ale často končí aj v palacinkách.
Chili je korenie, preto niekedy stačí iba kvapka aj z tých slabších omáčok aby sme ochutili jedlo, niekedy aj lyžička z najsilnejšej sa môže zdať málo. Každá omáčka sa správa trochu ináč, niektoré sú vhodné na varenie, niektoré na pečenie a niektoré len tak na konečné dochutenie. Chili používame doslovne na všetko: mama robí chili zákusky, ja si občas dávam do kávy a kamarát synovi aj na chleba s maslom. Ale vyrobili sme už aj chili čokoládu a chili pivo.
Pikantné výrobky Burning Angel ukázali, že aj na Slovensku sa dá vyrobiť vysoko kvalitné chili. S doteraz pätnástimi oceneniami patríme nielen v Európe, ale aj celosvetovo do najlepšej elity.
Veríme že poctivá remeselnícka práca sa dočká uznania aj na Slovensku a ľudia si uvedomia, že naši farmári, prvovýrobcovia dodávajú tie najkvalitnejšie potraviny.
Viac info na: facebook.com/burningangelchili, instagram.com/burning_angel_chili