Elegancia, harmónia a priaznivé účinky prírodných ingrediencií sú esenciou originálneho slovenského nápoja Bentianna. Spája v sebe kvalitu, chuť a unikátne ingrediencie do nápoja, ktorý má potenciál preraziť do sveta.
Príbeh Bentianny začína prekvapivo v tatranskom benediktínskom kláštore v 15. storočí. Tamojší mnísi vymysleli nápoj z horského medu a horca žltého, ktorý im mal slúžiť na predĺženie života. Trvalo takmer 600 rokov, kým bola znovu objavená vďaka štúdiu rodinných prameňov a dobových materiálov.
Názov Bentianna má vyjadrovať poctu benediktínskym mníchom a byline Gentiana Lutea, ktorá je u nás známa ako Horec žltý.
Okrem pôvodného medu a horca v Bentianne nájdeš aj 13 druhov bylín, hroznovú šťavu z tokajských odrôd a aj tokajské víno. Vzniká tak zaujímavá chuť, ktorá nie je ani príliš sladká, ani príliš horká. Je tak skvelým kandidátom do unikátnych koktejlov, ale aj na klasické popíjanie.
O tom, že Bentianna má veľký potenciál svedčia aj jej úspechy:
- strieborná medaila na svetovej súťaži Berlin International Spirit Competition
- Slovakia Liqueur of the Year 2016 – New York Intl Spirits Competition
- Bronzová medaila – New York Intl Spirit Competition
- Objav roka – Slovak Bar Awards
- Fallstaff Bar & Spirits Guide – sprievodca najlepšími barmi a alkoholickýmí nápojmi v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku. Odborná porota udelila Bentianne 92 bodov čo je úroveň 3.miesta v jej kategórii
- V roku 2017 Zaradenie Bentianny do ponuky v prestížnej reštaurácii Gordona Ramsayho Bread Street Kitchen v Singapore.
- 2016 Bentianna zaradená do ponuky Michelin reštaurácií Peel’s Hotel Hampton Manor a Galvin at Windows v Londýne
Zloženie a príprava
Základom chute Bentianna je špeciálna kombinácia medov, medzi ktorými vyniká tmavý horský med. Spolu s vodou a špeciálnymi kvasinkami sa v procese fermentácie premieňajú na alkohol čisto prírodného pôvodu. Ľahučkú horkosť nápoju dodáva legendami opradený liečivý horec žltý a dopĺňa ho 13 ďalších bylín, ktoré spolu dokonale harmonizujú, ako napríklad materina dúška, echinacea či medovka. Výnimočnosť zloženia potvrdzuje aj použitie hroznovej šťavy z tokajských odrôd Muškát a Furmint a slovenským vínam kraľujúce tokajské víno.
Bentianna dozrieva dlho a pomaly, v špeciálnych dubových sudoch od tokajského vína a vo vzácnych barikových sudoch. Napokon sa balí do elegantných keramických fliaš, ktorých vypracovanie potvrdzuje, že Bentianna si zakladá na remeselnej zručnosti pri príprave nápoja. Jej výroba, od použitia najkvalitnejších surovín, cez komponovanie nápoja až po ručnú výrobu fľaše a balenia, prebieha na Slovensku.
Rôzne podoby Bentianny
Bentianna má v hierarchii stolovania špecifické postavenie – podáva sa pred jedlom, po jedle, ku káve, a je tiež skvelým harmonizérom koktailov. Pre svoj nízky obsah alkoholu je vynikajúcim aperitívom, ktorý skvele naštartuje chuťové bunky. Priaznivé účinky byliniek a výťažkov z horca žltého z Bentianny robia účinný digestív na konci jedla. Vynikajúco ladí aj s kávou, ktorú svojou sladkosťou príjemne dopĺňa. Výnimočne sa dokáže uplatniť aj pri príprave koktailov. Pre svoju jemnú bylinnú paletu a harmonický esprit je skvelým harmonizérom miešaných nápojov.
Objavte Bentiannu
Bylinný aperitív Bentianna ponúkajú vybrané miesta a to prevažne Gastro prevádzky alebo malo-obchodné predajne ako napr. 1st Day, Delikateso, Starý Otec a samozrejme množstvo e-shop predajcov.
O spoločnosti Taste Evolution:
Zakladateľom spoločnosti Taste Evolution je Joseph Benjamin Benian, známy zo slovenskej barovej scény ako zakladateľ niekoľkých barových a reštauračných konceptov ako El Gaucho, Rambla, UpsideDown Whisky House, Sky Bar, Lemon Tree, The Rum Club, Savage Garden, a iných. Precestoval 67 krajín sveta, založil a viedol prvú barmanskú akadémiu na Slovensku, vymyslel desiatky drinkov. Dlhé roky pôsobí na medzinárodnej scéne v pozícii Brand Ambassadora pre prémiové značky rôznych „spirits“. Už dlhší čas nosil v hlave myšlienku vytvoriť súčasný moderný produkt s odkazom najlepších domácich tradícií, preto vznikla spoločnosť Taste Evolution, ktorej prvým úspešným projektom je Bentianna. Cieľom spoločnosti Taste Evolution je prinášať nové chute, novú kulinársku kultúru a spestrenie gastronomickej sféry. Firma stavia na slovensko-európskej tradícii, dedičstve a hodnotách a u produktov kladie dôraz na vysoký podiel prírodných surovín.
Viac informácií na: www.bentianna.com, instagram.com/bentianna, facebook.com/bentiannaspirit